İslam Tıp Tarihi: Kökenler, Kişiler ve Kavramlar
İslam Tıp Tarihi: Kökenler, Kişiler ve Kavramlar
Derste üç başlık etrafında İslam tıp tarihinin ilk evreleri anlatıldı. Bu bağlamda kökenler başlığı altında tıp tarihi tasavvuru; kişiler başlığı altında İslam tıp tarihinin temel simaları ve kavramlar başlığı altında da İslam tıp teorisi ele alındı.
Kökenler başlığı altında, Tıbbın nasıl ortaya çıktığı ele alındı. 1. Asclepios’dan başlayarak Galen’e kadar yaşamış önemli hekimlerin isimleri, aldıkları eğitim süreleri, bilginlik ve hocalık dönemleri ve emeklilik dönemleriyle birlikte, tıp eğitimi ve tıp ekolleri ele alındı.
Kişiler başlığı altında, Ali b. Rabbenet-Taberi (ö. 247/861’den sonra), Yuhanna b. Maseveyh (ö. 243/857), Huneyn b. İshâk (ö. 260/873), Kustâb. Lûkâ (ö. 300/912-13), EbûBekir Zekeriyyâ er-Râzî (ö. 313/925), Ali b. el-Abbâsel-Mecûsî (ö. 384/994 [?]), Ebu’l-Kâsımez-Zehrâvî (ö. 404/1013), İbnSînâ (ö. 428/1037) gibi önemli simalar anlatıldı.
Son olarak kavramlar başlığı altında da felsefi bir bilim olarak tıp, bir tabip ne oranda felsefe bilmeli, tıp nedir, tıbbın kısımları ve tıp tahsili konuları ele alınmıştır.
2000 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. "İbn Sînâ Felsefesinde Alemin Mükemmelliği Düşüncesi" başlıklı tezle 2002 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını, “İslam Felsefesinde Metafizik Bir Problem Olarak İmkân” adlı çalışmasıyla 2008 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamladı. Halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Türk-İslam Düşünce Tarihi Anabilim Dalı’nda görev yapmaktadır.
© Tüm hakları Beşikçizade Tıp ve İnsani Bilimler Merkezi'ne aittir.