Palyatif Tıp: Tarihi Gelişim, Kültürel, Felsefi ve Etik Sorunlar
Palyatif Tıp: Tarihi Gelişim, Kültürel, Felsefi ve Etik Sorunlar
Konuşmacı: Petra Kutscheid Yer: BETİM Konferans Salonu Tarih: 14 Eylül 2013
60'lı ve 70'li yıllardaki Hospiz hareketini izleyen Palyatif Tıp özellikle son 20 yılda hem tıbbi uygulamalarda hem de hasta bakımında ayrı bir tıp disiplini olarak gelişmiştir. Bu gelişimin arkasında bir paradigma değişikliği yatmaktadır. Artık yüksek seviyedeki teknolojiyle uygulanan, kanıta dayalı ve hastayı iyileştirmeye yönelik tıp anlayışından hastaya refakat eden ve bu refakat sırasında şifası mümkün olmayan hastanın yaşam kalitesine yönelik olan bir tıp uygulaması anlayışına geçilmiştir. Peki günümüzdeki uygulamalarda acaba palyatif tıbbın temel felsefesi nedir?
Bu workshopta batı dünyasındaki palyatif tıbbın tarihi gelişimi ve dayanmış olduğu felsefi temeller ortaya konacaktır. Akabinde bu alandaki tedavi konseptleri ve uygulamaları açıklanacak ve ötenazi ile arasındaki farklar tartışılacaktır. Palyatif Tıbbın insana yaklaşımındaki temel unsurlar vakalar eşliğinde katılımcılara sunulacak ve bir tartışma ortamı içerisinde ele alınacaktır.
Dr. med. Petra Kutscheid Almanya'nın Hadamar şehrinde doğdu. Tıp, felsefe ve tıbbi etik tahsili yaptı. Giesen'deki Max- Planck Enstitüsü'nde doktora çalışmasını tamamladı. 2005 yılından itibaren anestezi, yoğun bakım ve palyatif tıp uzmanı hekim olarak çalışmaktadır. Çalışmalarının asıl ağırlığını kiliseye bağlı olan 10 ayrı hastanenin etik komitesi yöneticiliği oluşturmaktadır. Koblenz ve Mainz Üniversitelerinde doçent olarak dersler vermektedir. Palyatif tıp ve klinik danışmanlık alanlarında hekim, hemşire ve dini rehberler yetiştirmektedir. Araştırma alanlarını ağırlığını felsefe tıp ilişkisi ve özellikle filozof Emmanuel Levinas'ın fenomenolojisi, modern süje teorisi ve palyatif tıpta naratif etik oluşturmaktadır.
© Tüm hakları Beşikçizade Tıp ve İnsani Bilimler Merkezi'ne aittir.