Tıp Etiğinde Temel Kavramlar ve Teoriler
Tıp Etiğinde Temel Kavramlar ve Teoriler
Derse felsefenin 4 önemli konusu olan etik, estetik, epistemoloji ve metafizik kavramlarının tanıtılmasıyla başlandı. Ardından felsefenin 4 önemli etkinliği olan Araştırma Yapmak, Sorgulamak, Eleştiri yapmak ve Mesafe Koyma’nın ne anlama geldiği üzerine konuşuldu.
Günümüzde sıklıkla karıştırılan ve birbiri yerine kullanılan iki kavram olan etik ve ahlakın ne anlama geldiği ve iki kavram arasındaki farklılıklar konuşuldu. Etik teorilerin cevap aradığı genel problemler olan a. İyi, en yüksek iyi problemi, b. Doğru eylem problemi, c. İrade özgürlüğü problemi üzerine konuşuldu.
Ardından biyoetik ve tıp etiğinin ne anlama geldikleri ve bu kavramların tarihçesi üzerine konuşuldu. Biyoetiğin temel konuları olan Kürtaj, Ötenazi, Kalıtım malzemesinin manipülasyonu, Yapay yollardan insan yaşamı üretme, insan üzerinde deneyler, Organ nakli, Bilgilendirme yükümlülüğü, Etik kurullar, Tıbbi kaynakların kullanımında adalet problemi üzerine konuşuldu. Son olarak da biyoetikteki temel teoriler olan, yararcı etik, Kant etiği ya da ödev etiği üzerine detaylı bilgiler verildi.
1962 yılında Manisa Akhisar'da doğdu.1979'da İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden ve 1986 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Mezuniyetin ardından bir süre İstanbul Eminönü Belediyesi tabipliği yaptı. 2003 yılında tıp tarihi ve etik alanında doktorasını tamamlayan Hakan Ertin, 2009 yılında Yardımcı Doçent, 2014 yılında Doçent unvanlarını almıştır. Halen İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Türk Tıp Tarihi Kurumu ve Türkiye Biyoetik Derneği gibi ulusal, The International Society for Cultural History ve de The International Society for History of Medicine gibi uluslarası kuruluşların üyesidir. Tıp ve Fetva, Hayatın Başlangıcı ve Sonu, Health Culture and Human Body isimli editoryal kitapları hazırlamıştır. Evli ve 2 çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.
© Tüm hakları Beşikçizade Tıp ve İnsani Bilimler Merkezi'ne aittir.